Cum să ai succes lucrând de acasă

Schimbă-te în „haine de lucru”

Este tentant să te-arunci din pat la laptop cu ce-ai pe tine, dar nu fă asta. Ridică-te, fă-ți ritualul de dimineață cu duș și mic dejun și spălat pe dinți și ce mai faci de obicei. Dacă nu începi corespunzător ziua, aceasta nu va decurge cum trebuie. Trebuie tratată precum o zi obișnuită de lucrat, dacă vrei să ai succes.

Trebuie să ai un loc dedicat de lucrat acasă

Continuând pe ideea de mai devreme, altă greșeală este să-ți tragi laptopul în pat. Sau pe canapea. Sau în fotoliu, în piscină, etc. Să scurtăm puțin, nu este în regulă să lucrezi undeva unde te poți întinde cu totul sau să ai laptopul în brațe.
Ideea aici e să definești un loc în care lucrezi și când ești acolo să fii productiv, iar când părăsești zona să te poți deconecta. Trebuie și evitat cazul în care întreaga locuință devine sinonimă cu lucrul, locul dedicat ajutând și aici.

Ieși la plimbare

Trebuie să mai schimbi un pic decorul deoarece stând acasă nu mai ești obligat să parcugi drumul spre birou, așadar lucrurile pot deveni foarte monotone în scurtă vreme. Chiar deprimante. Fă zilnic o plimbare de minim 30 de minute. Eu nu-mi aleg o țintă anume, momentan mai intru prin supermarketuri să văd cum stau cu stocurile. Nu voi păți nimic dacă nu ating lucruri și păstrez 2-3 metri față de alte persoane.

Foloseste chat-ul mai mult decât de obicei. Și telefonul.

Vorbește cu colegii chiar dacă nu ai un motiv legat de un task anume. Este important acum să se mențină relațiile umane care de obicei se mențineau la birou. Dacă faceți și ședințe (în cazul curent, conferințe video), luați 5-10 minute să vorbiți despre lucruri care nu au legatură cu serviciul, și abia apoi începeți cu agenda.

Fără TV sau seriale.

Ar trebui să fie subînțeles, dar dacă nu faci asta la birou nu o fă nici când lucrezi de acasă. Mai bine o plimbare când simți nevoia unei pauze, pentru că un episod sau ceva la TV reduc foarte mult puterea de concentrare.

Ca notă finală, în mod normal parcurgerea drumului spre și de la birou erau ca un fel de barieră naturală care te ajuta să separi lucrul de personal. Lucrând de acasă trebuie create alte astfel de bariere. Stinsul laptopului de lucru poate fi o alternativă, la fel și dezactivarea notificărilor de mail sau slack pe telefon. Dacă-i o urgență, trebuie să se poate auzi telefonul sunând. Totodată, un jogging după lucru poate readuce această barieră la viață.

Mult spor și mult gel dezinfectant, cel puțin odată pe oră!

Articol pe un subiect similar: 5 Pași importanți pentru lucrat securizat de acasă

coronavirus phishing