Coronavirus electronic

Pentru că virusul biologic coronavirus cauzează panică în lume, actori malițioși s-au gândit să profite de acestă frică și să lanseze campanii de phishing pentru a fura informații și pentru a distribui celălalt tip de viruși, cei electronici.

Firma de securitate Check Point a observat că de la începutul anului 2020 peste 4.000 de domenii de internet care au în nume „corona” sau „covid” au fost înregistrate, iar dintre acestea 3 la sută sunt deja clasificate drept malițioase și încă 5 la sută sunt suspicioase. Aceste domenii vor începe să fie folosite în atacuri de tip phishing, în care veți primiți email-uri de la surse aparent cunoscute sau de încredere care vă vor păcăli să oferiți informații sensibile sau vor descărca viruși sau vă vor trimite către un link în care se pot întâmpla altele, precum furtul de parole.

Este o practică cunoscută ca șarlatanii să profite de situațiile de urgență, acele momente în care lumea este speriată, disperată și vulnerabilă pentru a-și propaga inșelătoriile. Epidemia de coronavirus nu este diferită și actori malițioși de pretutindeni din lume născocesc metode prin care își ascund atacurile în spatele avertismentelor și recomandărilor despre coronavirus.

Inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a avertizat acum câteva zile că au descoperit astfel de campanii de phishing în care șarlatanii se dădeau drept membri ai acestei organizații. În Europa, Italia este țara cea mai vizată de astfel de campanii înșelătoare, unde actorii malițioși se dau drept membri ai biroului italian al Organizației Mondiale a Sănătății și trimit fișiere care aparent erau măsuri de precauție împotriva coronavirus dar de fapt era infecții cu viruși informatici.

Cum ne protejăm de coronavirus phishing?

Pentru a vă proteja, este foarte important să dați o atenție sporită surselor de la care vin email-urile. Și chiar dacă adresele par corecte, țineți cont că și adresele corecte pot fi falsificate sau pot proveni de la cineva care a fost deja compromis, așadar fiți foarte atenți și la ce vi se cere în acel email. Orice email care cere vreo parolă de la orice sau informații sensibile este cel mai probabil o tentativă de phishing, aceste lucruri nu se cer pe email.

Trebuie avut grijă și la deschiderea oricărui atașament, mai ales dacă vine de la o adresă necunoscută. Și fiți atenți și la orice link, verificați înainte de a apăsa pe ce site vrea să vă trimită (când staționați cu mouse-ul deasupra unui link ar trebui să apară în partea de jos a paginii adresa unde se va merge), dacă nu recunoașteți site-ul mai bine nu intrați.

Și dacă linkul promite leacul pentru coronavirus, gândiți-vă de două ori dacă e real, momentan nu există un leac pentru acesta și dacă ar exista nu ar fi transmis prin email-uri aleatoare. Acestea sunt email-uri cu coronavirus phishing.

coronavirus phishing