5 Pași importanți pentru lucrat securizat de acasă

Realizăm că lucratul de acasă poate fi ceva nou pentru unii dintre voi, poate chiar ceva copleșitor, pe măsură ce vă adaptați la noul mediu. Unul dintre obiectivele noastre este să vă permitem să lucrați cât mai în siguranță de acasă. Mai jos sunt cinci pași simpli pentru a lucra în siguranță. Partea și mai bună este că toate aceste etape nu numai că vă vor ajuta să vă securizați munca, dar vor ridica și gradul personal de siguranță online, precum și pe cel al familiei, realizând o locuință securizată cibernetic.

1. Chiar Dumneavoastră

În primul rând, doar tehnologia nu vă poate proteja pe deplin – dvs. sunteți cea mai bună apărare. Atacatorii au realizat că cea mai simplă modalitate de a obține ceea ce își doresc este să vă țintească personal, nu neapărat computerul sau alte dispozitive. Dacă vă doresc parola, informații de lucru sau să preia controlul computerului dvs., vor încerca mai degrabă să vă păcălească pentru a le oferi, creând un sentiment de urgență. De exemplu, vă pot apela pretinzând că sunt asistență tehnică Microsoft sau alta și pot pretinde că computerul dvs. are o problemă. Sau poate că vă trimit un e-mail care avertizează că un pachet nu poate fi livrat, păcălindu-vă să faceți clic pe un link malițios. Cei mai comuni indicatori ai unui atac de inginerie socială includ:

  • Cineva care creează un sentiment de mare urgență, adesea prin frică, intimidare, criză sau un deadline important. Atacatorii cibernetici sunt buni în a crea mesaje convingătoare care par să provină de la organizații de încredere cum ar fi bănci, organizații guvernamentale sau internaționale sau din alte departamente interne.
  • Presiune pentru de a ocoli sau ignora politicile și procedurile de securitate, sau o ofertă prea bună pentru a fi adevărată. Gândiți!
  • Un mesaj de la un prieten sau coleg de lucru în care semnătura, tonul vocii sau formularea nu sună ca acesta.

În cele din urmă, cea mai bună apărare împotriva acestor atacuri sunteți chiar dvs.

2. Rețeaua de acasă

Aproape toate rețelele de acasă sunt wireless (Wi-Fi). Acest lucru permite tuturor dispozitivelor dvs. să se conecteze la Internet. Mai departe, majoritatea rețelelor wireless casnice sunt controlate de routerul de internet sau de un punct de acces wireless separat. Ambele funcționează în același mod: emit semnale wireless la care se conectează dispozitivele de acasă. Asta înseamnă că securizarea rețelei dvs. wireless este o parte esențială a protejării locuinței. Vă recomandăm următorii pași pentru a o securiza:

  • Modificați parola de administrator implicită a dispozitivului care controlează rețeaua wireless. Contul de administrator este acela vă permite să configurați setările pentru rețeaua wireless.
  • Asigurați-vă că numai persoanele de încredere se pot conecta la rețeaua dvs. wireless. Faceți acest lucru activând setarile de securitate Wi-Fi. Activându-le, va fi necesară apoi o parolă pentru ca cineva să se conecteze la rețeaua dvs. wireless, iar odată conectat activitatea wireless va fi criptată.
  • Asigurați-vă că parola pe care oamenii o folosesc pentru a se conecta la rețeaua wireless este o parolă puternică și că este diferită de parola de administrator. Rețineți că trebuie să introduceți parola o singură dată pentru un dispozitiv, deoarece acestea o stochează și reține parola.

3. Parolele

Când un site îți cere să creezi o parolă, creează o parolă puternică: cu cât are mai multe caractere, cu atât este mai puternică. Utilizarea unei fraze de acces este una dintre cele mai simple metode de a vă asigura că aveți o parolă bună. O frază de acces nu este altceva decât o parolă formată din mai multe cuvinte, cum ar fi „Astazi voi inscrie mai multe goluri decat ieri”. Utilizarea unei fraze de acces unice înseamnă a utiliza una diferită pentru fiecare dispozitiv sau cont online. În acest fel, dacă o frază de acces este compromisă, toate celelalte conturi vor rămâne în siguranță.

Vă este dificil să rețineți atâtea parole? Utilizați un manager de parole, care este un program specializat ce stochează în siguranță toate parolele sau frazele de acces într-un format criptat.

În cele din urmă, activați verificarea în doi pași (numită și autentificare cu doi factori sau multi-factor) ori de câte ori este posibil. Se folosește de parolă, dar adaugă și un al doilea pas, cum ar fi un cod trimis telefonului dvs. sau o aplicație generează codul pentru dvs. Verificarea în doi pași este probabil cel mai important pas pe care îl puteți face pentru a vă proteja conturile online și este mult mai ușoară decât ați putea crede.

4. Actualizările

Asigurați-vă că fiecare dintre calculatoarele, dispozitivele mobile, programele și aplicațiile dvs. rulează cea mai recentă versiune a software-ului lor. Atacatorii cibernetici caută în mod constant noi vulnerabilități în software-ul pe care îl folosesc dispozitivele dvs. Când descoperă vulnerabilități, folosesc programe speciale pentru a le exploata și a compromite dispozitivele pe care le utilizați. Între timp, companiile care au creat software-ul pentru aceste dispozitive muncesc din greu la repararea acestor probleme și la livrarea actualizărilor. Asigurându-vă că toate echipamentele și softurile instalează prompt aceste actualizări, făcând astfel treaba celor care vor să vă compromită mai dificilă. Pentru a fi la zi, doar activați actualizarea automată ori de câte ori este posibil. Această regulă se aplică aproape oricărei tehnologii conectate la o rețea, incluzând nu numai echipamentele de lucru, ci și televizoarele conectate, monitoarele pentru bebeluși, camerele de securitate, routerele de acasă, console de jocuri sau chiar mașina dvs.

5. Copii și oaspeții

Lucruri de care probabil nu trebuie să vă faceți griji la birou sunt copiii, oaspeții sau alți membri ai familiei care utilizează laptopul de lucru sau alte dispozitive de lucru. Asigurați-vă că familia și prietenii înțeleg că nu vă pot folosi dispozitivele de lucru, deoarece pot șterge sau modifica accidental informațiile sau, poate chiar și mai rău, pot infecta accidental dispozitivul. Este de asemenea ideal dacă acestea sunt pornite doar când lucrați, folosind alte dispozitive pentru divertisment.

Articol pe un subiect similar: Cum să ai succes lucrând de acasă

Acest articol a fost insipirat din contribuția SANS la securizarea mediului de lucru de acasă, în contextul pericolelor curente cu pandemia coronavirus: https://www.sans.org/security-awareness-training/sans-security-awareness-work-home-deployment-kit

coronavirus phishing